25. 10. 2022

Ty nejchutnější recepty s olivovým olejem

Od

Olivový olej je základní potravinou pro mnoho receptů. Je oblíbený pro vysoký obsah vitamínů a minerálů a také pro specifickou chuť. Olivových olejů je mnoho druhů. Pokud chcete opravdu kvalitní olej, neměli byste se ohlížet moc na cenu. Ale výsledná chuť kvalitního oleje opravdu stojí za to. V italských zemích je například olivový olej tak oblíbený, že si ho italové zvykli užívat jako medicínu. Jen tak si dají na lžičku trochu olivového oleje a spolknou. To svědčí o jeho skvělých účincích. Pojďme se nyní podívat na některé recepty, u kterých se používá olivový olej.

salát

Osvěžující salát s krutony a kuřecím masem

Jednoduchý recept, který je vhodný i pro ty, kteří se drží zásad zdravého stravování. Zdánlivě jednoduchý salát, který olivovým olejem pozvednete na jinou úroveň. Čerstvou zeleninu nakrájejte na kousky a smíchejte s libovolným listovým salátem. Orestujte kousky kuřecích stehenních řízků a přidejte je. Poté si připravte zálivku z trochy citrónu, chilli a olivového oleje extra virgin. Toustový chleba opražte na suché pánvi do formy krutonů a posypte jimi salát.

Spaghetti aglio olio

Populární italský recept, který je velmi chutný, a přitom také velmi jednoduchý. Špagety si uvaříme dle návodu na krabici. Na pánev dejte olivový olej, který je vhodný na tepelnou úpravu a až se rozehřeje, přidejte nakrájený česnek a kousky chilli papričky. Dejte bedlivý pozor, abyste suroviny nepřipálili. Až jsou suroviny orestované, přidejte do pánve špagety a vše smíchejte. Pokrm můžete dozdobit trochou parmazánu.

špagety

Kuřecí maso v bylinkové marinádě

Kuřecí prsa nebo kuřecí stehenní řízky si očistěte a připravte si marinádu. Smíchejte olivový olej s prolisovaným česnekem, chilli a libovolnými čerstvými bylinkami. Výborný je například koriandr nebo tymián. Kuřecí maso naložte do marinády a nechte marinovat alespoň 24 hodin. Maso můžete připravit poté na pánvi nebo na grilu. Podávejte s brambory, pečenými hranolky nebo jen se zeleninovým salátem a kouskem pečiva.